DISTRIBUIE PE FACEBOOK

Presedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a confirmat ca UDMR va sustine motiunea de cenzura a PSD ca urmare a promovarii de catre Guvern a alegerilor in doua tururi.

„Am avut o discutie telefonica cu Kelemen Hunor, este de acord sa sustina aceasta motiune deoarece nu este corect sa vii cu modificari legislative si sa incerci schimbarea regulilor in timpul jocului. Mai mult exista o decizie a CCR care spune ca cu sase luni inainte nu ai voie sa modifici nicio lege electorala si o recomandare de buna practica de la Comisia de la Venetia sa nu faci modificari inainte cu un an.

Daca dorim sa ramanem in Europa ar trebui sa actuala putere sa se incadreze in aceeasi termeni”, a declarat Ciolacu, joi.

Premierul Ludovic Orban a anuntat, joi, in sedinta de guvern ca isi asuma raspunderea pe alegerea primarilor in doua tururi.

„Dupa cum bine stiti, PNL sustine alegerea primarilor cu jumatate plus unu dintre cetatenii care-si exprima votul. Inm urma cu peste doi ani am initiat un proiect de lege pentru a traspune aceasta vointa a oamenilor de imbunatatire a modului de alegere a primarilor, de conferire a unei legitimitati acestor primari. Acest proiect de lege a fost parcat neregulamentar la o defuncta comisie de cod electoral pentru a impiedica introducerea in plenul Camerei Deputatilor.

Ca atare am luat decizia de a ne angaja raspunderea in fata Parlamentului pe proiectul de lege de alegere a primarilor in doua tururi”, a declarat Orban.

”E vremea sa facem ce ne cer oamenii. Sigur ca acest lucru va deranja pe cei care sunt la butoanele Parlamentului, dar trebuie sa ne asumam acest risc. Guvernul are obligatia de a imbunatati cadrul democratic”, a subliniat Orban.

”De la instalarea Guvernului, am spus foarte clar ca noi facem ceea ce e necesar, corect, democratic si ceea ce isi doresc oamenii, nu potentatii. Probabil ca multi primari doresc alegeri intr-un tur. Pentru a imbunatati performanta administratiei locale e vital ca primarii sa fie alesi de jumatate plus unul din cetatenii dintr-o comunitate locala. Existenta unui tur doi presupune negocierea unei majoritati in CL care sa permita realizarea proiectelor. Ca atare, e vremea sa facem ce vor oamenii”, a mai spus premierul Orban.


DISTRIBUIE PE FACEBOOK
Loading...