DISTRIBUIE PE FACEBOOK

Șerban Suciu e de părere că „e super nașpa să fii tocilar în 2019”. Un tânăr care iubește cartea, angrenat în numeroase activități care nu doar că îl ajută pe el să se dezvolte, dar le sunt benefice și celor din jurul lui, sibianul este elev în clasa a XI-a la Goga și un model pentru mulți tineri din generația lui. Unul dintre cei trei elevi invitați, alături de specialiști, să dezbată viitorul educației la București, în cadrul Future Summit, el spune că „dacă noi nu ne trezim, o să rămânem o nație de adormiți și pe fundal va cânta glorios, imnul – Deșteaptă-te, române!

Șerban-Dumitru Suciu, în vârstă de 17 ani, este elev la Științe ale Naturii Bilingv – Engleză. Își împarte timpul între Clubul de Dezbateri „Sophia”, proiectul DAC (n.r. – Decât AntiCorupție) și Clubul de Povești al liceului. Tânărul se numără printre cei trei elevi selectați pentru a participa în 28 noiembrie la Future Summit la Palatul Universitar București. Evenimentul va aduce în prim plan discuții despre viitorul educației și soluții, printr-o discuție amplă între specialiști și elevi.

Reporterul Turnul Sfatului a vorbit cu Șerban despre ce înseamnă să fii elev în 2019, relația elev-profesor-părinte și presiunile la care sunt supuși elevii în fiecare zi.

Ce ai vrea să te faci „când o să fii mare”?

Șerban Suciu (râde): Totul e incert la mine, am ajuns la profilul acesta cu speranța de a da la Medicină, ajuns în clasa a XI-a sunt ferm convins că medicina nu e de mine, așadar, momentan am câteva opțiuni extrem de diferite – Teatru, Biologie-Psihologie sau Relații Publice și Comunicare.

Ai pleca în străinătate să studiezi sau ai rămâne în România? De ce crezi că pleacă elevii în alte țări pentru studii?

Șerban SuciuEu, personal, nu aș pleca la studii în străinătate, decât dacă ar fi vorba despre o specializare care nu există în România, cum ar fi Biologie-Psihologie. Conștientizez că sunt în clasa a XI-a, dar nu sunt în stare să mă decid, o voi face cât de curând. Cât despre alți elevi, tendința asta de a pleca e de când mă știu. Ni se inspiră ideea că în România nu putem avea un viitor. Întotdeauna am fost oaia neagră, nu mă subordonez trend-urilor sau deciziilor luate la nivel colectiv. Uneori, pentru că nu sunt de acord cu ele, alteori, pur și simplu din principiu. Opinia mea e că dacă vrei un viitor în România, poți avea un viitor în România, ține numai de tine.

Care sunt problemele majore pe care le identifici la sistemul educațional?

Șerban Suciu: Sistemul educațional are o multitudine de lacune. Probabil, cea mai mare eroare ține de faptul că mulți profesori nu sunt pedagogi. Se vede că nu le place să predea. Sunt doxă în domeniul lor, dar nu au pregătire în transmiterea acelei informații mai departe. Ceea ce dezamăgește. Dacă nu îți plac copiii, nu lucrezi cu copii.

Ce părere ai despre meditații?

Șerban Suciu: Meditațiile nu ar trebui să existe. Raportul dintre elevii care fac meditații și elevii care nu fac este un indice al eficienței sistemului de învățământ românesc. Aici empatizez și cu profii. De multe ori, programa e supraîncărcată și probabil nu sunt nici ultimul, nici primul elev care face apel la Ministerul Educației să structureze programa cum trebuie. Cel mai tare mă enervează că pe noi nu ne întreabă nimeni de nimic, opinia noastră nu e relevantă? (râde) Frate, dacă m-ar întreba cineva ce modificări aș aduce, probabil nu m-aș mai opri din vorbit 3 zile și 3 nopți.

Cum vă afectează pe voi ca elevi schimbările drastice și dese din sistemul educațional?

Șerban Suciu: Avem deseori senzația că ne aflăm pe o barcă de plută care stă într-un ocean. Oceanul ăsta poate fi liniștit cinci luni, poate porni o furtună care să dureze șase luni, e imprevizibil. Pentru noi, oricum totul e la un nivel de intensitate ultra-ridicat. Senzația e că stăm pe o bombă care nu știm când va exploda.

Ce le place elevilor să facă în general? Ce nu le place?

Șerban Suciu: Nu ne place să scriem toată ora. Urăsc gândul că am ajuns în clasa a XI-a și încă scriem ca roboțeii tot ce ni se dictează. Absurd! Nu înțeleg de ce nu putem funcționa pe sistemul – notează ce e important și fii atent în rest. Ne plac orele în care comunicăm și în care observăm că profesorul se dedică nouă. Dacă eu observ că profesorului îi place ceea ce face și o face cu drag și dăruire, atunci, cel puțin pe mine, respectivul prof m-a cucerit.

Cum poate generația ta să schimbe sistemul educațional?

Șerban Suciu: Prin implicare. Prin responsabilizare. Prin dorință. Prin trezire. Dacă noi nu ne trezim, o să rămânem o nație de adormiți și pe fundal va cânta glorios, imnul – „Deșteaptă-te, române!”.

Este ceva bun rămas în sistemul educațional sau totul trebuie modificat?

Șerban Suciu: Evident, sunt lucruri foarte bune, e doar natura noastră de a ne plânge. Astfel, sistemul educațional românesc rămâne unul din cele mai complexe sisteme, acumulăm o grămadă de informații și, cumva, procesul de selecție al acestora ne-a intrat în instinct. Dar, avem mult de lucru. Doar că ne-am obișnuit noi cu acesta, nu înseamnă că e și un sistem bun. Clar, doar noi, generația asta, Z, vom putea face aceste lucruri.

În ultimul timp, asociațiile de elevi sau consiliile județene de elevi au protestat de câteva ori la BAC sau la Evaluarea Națională pentru că nu erau de acord fie cu modul în care acestea se organizează, fie cu anumite propuneri venite de la minister. Crezi că schimbările legislative afectează cunoștințele elevilor sau e mai bine ca aceștia să-și vadă de teme ca să treacă cu bine examenele?

Șerban Suciu: Cred că orice protest reprezintă un strigăt și în general, dacă au o temă bine consolidată, sunt de acord cu aceste manifestări. Treaba e că nu prea suntem ascultați. Cu siguranță, ar trebui să existe o conexiune mai directă între instituții și popor. Ar trebui să existe o relație de încredere reciprocă, dar această încredere reciprocă trebuie insuflată tot de către cei care se află în poziții înalte. Dacă-i circ în Parlament și Guvern, evident că va fi circ și-n spitale, și-n școli și pe stradă. Acțiunile celor sus-puși influențează indirect tot ce ține de viața fiecăruia dintre noi.

Citeste tot reportajul pe turnulsfatului.ro


DISTRIBUIE PE FACEBOOK
Loading...