DISTRIBUIE PE FACEBOOK

Eșecul instituțiilor în cazul crimelor din Caracal s-a produs într-un județ ținut captiv timp de 30 de ani de PSD prin intermediul unor clanuri politice care și-au întins influența în marile instituții ale statului.

Familiile Stănescu, Iordache, Ciocan și Vâlcov sunt cele care stăpânesc politic și administrativ județul Olt din anii 2000. Toți PSD-iști. Înaintea lor, alți PSD-iști au controlat județul în anii 90, cu o scurtă întrerupere în 2004-2008. Clanurile sunt conduse un milițian cu BAC-ul luat la 50 de ani, un specialist în tractoare, un inginer cu Dreptul făcut la 42 de ani. Ei au preluat județul Olt de la familiile Ceaușescu-Bărbulescu și l-au transformat într-un fief al corupției. Cu sprijinul lui Liviu Dragnea, și-au proiectat puterea în justiție și au luat în stăpânire instituții care gestionează miliarde de euro.

Olt, anii 90. Județul era captiv rețelelor de putere din familia Elenei Ceaușescu (clanul Bărbulescu), pe care se altoia noua putere politică, PDSR. Doi oameni au controlat județul cu mână de fier până în 2004: prefectul Ion Diaconescu și șeful Consiliului Județean, Marin Ionică. Au condus cu mână de fier partidul și județul, forța lor fiind dată de rezultatele zdrobitoare la alegeri. Așa se face că PSDR-iștii din acele vremuri se înghesuiau să candideze la alegerile parlamentare pe listele din Olt – o garanție a intrării în Parlament. Printre liderii PSD intrați în Parlament din Olt se numără Florin Georgescu (fost ministru de Finanțe, actual viceguvernator BNR) și Rodica Stănoiu, fost ministru al Justiției, care a ajutat-o să promoveze în București pe soția lui Florin Iordache, judecătoarea Magdalena Iordache.

Anul 2004 a adus înfrângerea PDSR (transformat în PSD) la locale și parlamentare. Primar al orașului a devenit Darius Vâlcov, din partea partidului lui Traian Băsescu, iar șeful CJ Olt un membru PRM (partidul ultranaționalist al lui Corneliu Vadim Tudor). A fost însă un hiatus de doar 4 ani în hegemonia PSD.
În 2008 s-a produs revirimentul PSD și instalarea clanurilor care controlează și acum județul.

Clanul Stănescu. Paul Stănescu (foto stânga, InquamPhotos), senator și unul dintre cei mai puternici baroni PSD, a devenit la acel moment șeful Consiliului Județean. Specialist în tractoare și agronomie, fost șef al Fabricii de conserve Caracal și al IAS Studina în perioada comunistă, Paul Stănescu și-a construit o puternică afacere în agricultură împreună cu familia în comuna Vișina, condusă de tatăl său ca primar. A fost șef la CJ două mandate (2008 – 2016) și unul dintre principalii aliați ai lui Liviu Dragnea, pe care l-a ajutat să devină președintele PSD în detrimentul Rovanei Plumb după demisia lui Victor Ponta (2015).

Pentru Paul Stănescu a urmat o urcare rapidă în carieră, în binom cu Liviu Dragnea. În 2016 a devenit senator, în 2017 ministru al Dezvoltării și gestionarul banilor pentru toți baronii locali. L-a sprijinit masiv pe Dragnea în conflictele politice cu Sorin Grindeanu și Mihai Tudose (a făcut un turneu în filialele din Moldova pentru a le convinge să-l dezavueze pe Tudose și să-l sprijine pe Dragnea). L-a trădat pe Dragnea abia la finalul lui 2018 după o ceartă pornită de la bani (vezi aici detalii). S-a pus în spatele Vioricăi Dăncilă, cu care s-a certat însă după condamnarea lui Dragnea, supărat că premierul nu a vrut să împartă cu el puterea în partid.

Paul Stănescu nu s-a mulțumit să fie singurul parlamentar din familie. L-a impus în Camera Deputaților încă din 2012 pe fratele său, Alexandru Stănescu, aflat la al treilea mandat deja. Și Alexandru Stănescu e ingriner agronom.

CITESTE INTREGUL REPORTAJ PE G4MEDIA.RO


DISTRIBUIE PE FACEBOOK
Loading...