DISTRIBUIE PE FACEBOOK

Ministerul Sanatatii a publicat un proiect de act normativ care aduce modificari la fisa medicala necesara pentru obtinerea sau reinnoirea permisului auto.

Astfel, pe langa examinarile de specialitate pentru medicina interna, ortopedie si traumatologie, neurologie, psihiatrie, otorinolaringologie si oftalmologie, apare si examinarea pentru identificarea riscului de apnee in somn.

Rubrica de pneumologie va fi obligatorie doar pentru cei care vor permis pentru camioane de marfa sau pentru autobuze, adica pentru categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 si D1E.

Trebuie preciat insa ca soferii suspectati de apnee sunt deja obligati din 2015 sa obtina un aviz medical pentru a avea permis auto.

Datele arata ca, in Romania, din 6 milioane de soferi, 270.000 sufera de apnee. Totodata, tara noastra e pe locul 5 in clasamentul european al adormirii la volan.

Cele mai intalnite semnale ale apneei in somn sunt: sforaitul, somnolenta, oboseala, iritabilitatea, dar si migrenele. Toate il impiedica pe un sofer sa conduca in siguranta.

Totodata, actul normativ prevede ca fisa medicala necesara la obtinerea sau reinnoirea permisului auto va fi valabila timp de un an de la momentul la care este emisa, in conditiile in care aceasta are acum o valabilitate de doar sase luni. Sursa: Cars.ro


DISTRIBUIE PE FACEBOOK
Loading...