DISTRIBUIE PE FACEBOOK

Lemn în valoare de 800 mii de euro, procesat de compania Holzindustrie Schweighofer pentru export, a fost sechestrat în Vama din portul Constanța.

Containerele cu cherestea sunt blocate de la începutul lui decembrie, când biroul vamal din Agigea a sesizat ceva suspect în documentele de export și a anunțat Garda Forestieră. Oficialii de la București au blocat imediat 78 de containere încărcate cu peste 3000 de mc de cherestea și, ca o măsură preliminară, au confiscat o parte din lemn.

Operațiunea a fost ținută la secret. Ancheta ar urmări o neconcordanță între declarația vamală de export și avizul de însoțire al materialului lemnos.

Specialiștii verifică, practic, cum și dacă Holzindustrie Schweighofer își externalizează profitul.

Nici firma austriacă nu a fost prea comunicativă pe subiect. Directorul Schweighofer România susține doar că nu au încălcat legea, fără să intre în detalii.

Șefa Vămii Agigea, cea care a declanșat investigația, a fost demisă săptămâna trecută. Transportul ar fi trebuit să ajungă în Japonia și țări din Orient, destinații deja tradiționale pentru lemnul românesc. Austriecii au contracte vechi în Țara soarelui răsare.

Ca o premieră însă, Schweighofer a ales să folosească de această dată ca tampon, o firmă din Viena, parte din consorțiu.

Mai exact, cei din România au vândut mai întâi lemnul companiei Dr. Anna Bauthen Gesellschaft din Viena, aceasta și-a adăugat un comision și a dat mai departe marfa în Japonia. Adaosul vienezilor ar varia, potrivit surselor noastre, între 600 și 2500 euro per vagon, bani pentru care nu s-ar mai plăti impozit pe profit în România, ci în Austria.

În Japonia, cheresteaua trebuia să ajungă la două companii mari: Hanwa Co LTD și Japan Kenzai Co LTD. Ambele au relații comerciale cu Rusia, SUA, Canada, China și țări din Europa.

Hanwa este și cel mai mare client al Schweighofer România încă din 2010, iar Japan Kenzai al șaselea. Clasamentul (top 10) a fost publicat în 2016 în raportul Environmental Investigation Agency (EIA), o organizație non-profit care cercetează criminalitatea ecologică la nivel mondial.

În 2015, de exemplu, vânzările către Hanwa au reprezentat 35% din totalul exporturilor de lemn către Japonia (din care 75% cherestea). Potrivit ONG-ului american, Japonia înghite 50% din producția de cherestea și grinzi a companiei Schweighofer.

În 2018, EIA notează: “În timp ce mulți cumpărători europeni au renunțat să mai cumpere de la Schweighofer, cumpărătorii japonezi (…) continuă să alimenteze exploatările ilegale”. Asta cu toate că, în 2016, Japonia a adoptat Clean Wood Act (CWA) prin care importatorii sunt obligați să se asigure că nu cumpără lemn tăiat ilegal.

În paralel, Holzindustrie Schweighofer era deja investigată în România de procurorii DIICOT pentru comercializare de lemn tăiat ilegal. Și fiindcă ar fi dezvoltat o grupare de crimă organizată care a produs un prejudiciu de cel puțin 25 de milioane de euro.

În mai 2018 procurorii au descins la sediile companiei din București, Alba, Bihor, Suceava, Brașov, Hunedoara. Acestea sunt imagini exclusive de la momentul în care mascații intră în fabrica din Sebeș. De atunci nu s-a mai auzit nimic despre dosar.

Citeste mai mult pe Riseproject.ro


DISTRIBUIE PE FACEBOOK
Loading...