DISTRIBUIE PE FACEBOOK

Deficitul bugetului consolidat a urcat la 2,1% din PIB după primele opt luni din acest an, la 21,9 miliarde de lei (4,5 miliarde de euro), anunță Ministerul de Finanțe.

Suma este cu un miliard de euro mai mare decât deficitul înregistrat în primele opt luni din 2018, când ajungea la 14,6 miliarde lei (3,1 miliarde de euro), sau 1,54% din PIB.

Pe de altă parte, în primele șapte luni, deficitul bugetar a fost de 1,76% din PIB. Adică, într-o singură lună, a crescut cu aproape 4 miliarde de lei.

Cheltuielile au ajuns la 21,9% din PIB. Cele de personal sunt cu peste 20 de procente mai mari față de aceeași perioadă de anul trecut. Este vorba desre banii cheltuiți pe salarii.

Au crescut și cheltuielile cu asistența socială cu aproape 11% față de anul precedent. Aici o mare influența o are majorarea cu 10% a punctului de pensie de la 1 iulie 2018.

Per total, doar cheltuielile de personal și asistență socială se ridică la nu mai puțin de142 de miliarde de lei. Adică, două treimi din cheltuieli se duc pe pensii și salarii.

Au crescut și cheltuielile pentru investiții. Sunt de 19 miliarde de lei în primele opt luni, cu 6,2 miliarde mai mult.

Potrivit datelor publicate de Finanțe, veniturile bugetului general consolidat sunt de 204,1 miliarde lei, reprezentând 19,8% din PIB, comparativ cu 19,3% din PIB în aceeași perioadă a anului 2018. Este vorba despre o creștere cu 21,7 miliarde lei față de aceeași perioadă a anului precedent.

Cifrele vin în condițiile în care guvernul pregătește o rectificare bugetară, subiect discutat în ședința CEx a PSD. Aceasta ar putea fi făcută săptămâna viitoare.


DISTRIBUIE PE FACEBOOK
Loading...