DISTRIBUIE PE FACEBOOK

Iritat de un top al şpăgii realizat în baza unui raport publicat de Anti-Bribery Sinergy, în care Brăila apare pe locul al doilea la nivel naţional, consilierul judeţean Cătălin Iordache a ieşit în mediul online cu o declaraţie în care îi face ”melteni” şi ”jeguri ale societăţii” pe cei care sunt împotriva acordării de bani medicilor pentru serviciile medicale pe care le prestează.

Un consilier judeţean din Brăila, Cătălin Iordache, a răbufnit zilele trecute, publicând în mediul on line o scrisoare adresată celor care nu sunt de acord cu plicurile cu bani acordate medicilor pentru asistenţa medicală pe care o acordă.

Alesul judeţean s-a supărat după ce Anti-Bribery Sinergy, un organism internaţional specializat în evaluarea si certificarea sistemelor de management anti-mită, a publicat un raport din care reiese că Brăila este pe locul doi la nivel naţional în topul şpăgilor acordate medicilor.

„Bă, meltene, care eşti meltean anti-medic şi anti-plic trebuie să ştii ceva: Bă, fără plic, până la ora asta ajungeaţi să fiţi trataţi de medici veterinari. Bă, tu jeg al societăţii care ai făcut tu 10 clase la seral, cel mult 12 clase, nu ai fi dispus să munceşti pe salariul unui medic rezident, pentru că tu, meltene, nu te-ai descurca. Şi atunci de ce crezi tu că unul care a făcut 12 clase la zi, 6 ani de facultate şi cinci ani de rezidenţiat şi care trebuie să înveţe până o mierleşte se va descurca? Bă, meltene, tu crezi că unul ca ăsta se va împăca la gândul că e răsplătit mai prost decât tine, care tai frunze la câini?”, a scris Cătălin Iordache.

După publicarea materialului, Cătălin Iordache a reluat subiectul în şedinţa Consiliului Judeţean Brăila. „Ştiţi vreun caz în care un medic, un brancardier, o infirmieră a aşteptat un pacient sănătos, după ce s-a făcut bine la Spitalul Judeţean, la un colţ de stradă şi a zis: Băi, de ce nu ai dat şpagă? Nu există. Hai să ne lămur1m, ori ne batem joc de oamenii ăştia… pentru că ei pot pleca în privat, unde ne spun: Atâta costa! Aveţi bani, bine. Nu aveţi, puteţi să mur1ţi la mine la uşă!”, a declarat consilierul judeţean în faţa colegilor săi.

Ulterior, Cătălin Iordache şi-a nuanţat poziţia. „Să facem o clarificare între cei care cer şi cel care oferă. Darea de mită este egală cu luarea de mită. Nu numai cei care pretind şi primesc, ci şi cei care oferă sunt vinovaţi. Dacă un pacient e mulţumit de un serviciu medical, putea să îl recompenseze pe medicul care i-a salvat viaţa. Acum nu mai poate face asta. Asta nu rezolvă problemele din sănătate, dar, de când vom continua să maculăm această categorie profesională, vom ajunge la nefericitul caz ca toţi medicii să fie în afara sistemului medical, să fie într-unul privat. Poate statul român să asigure suficiente resurse ca oamenii să apeleze doar la privat? Eu cred că nu. Exprimarea mea a fost pentru a atrage atenţia asupra acestui lucru. Evident că nu sunt de acord ca medicii să solicite. Vom ajunge doar la veterinar dacă vom continua să distrugem sistemul sanitar luând uscăturile şi punându-le în faţă”, a declarat Cătălin Iordache pentru Digi24.

Consilierul judeţean a susţinut că sondajul privind mita din spitale a fost realizat „neprofesionist” şi a dat exemplu spitalul din Brăila, unde sunt internaţi 3.000 de pacienţi lunar, din care doi au spus că li s-a cerut mită şi că vor face plângere, dar până la urmă nu au mai făcut-o.

Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor, a criticat luarea de poziţie a lui Cătălin Iordache, despre care a susţinut că aduce un afront profesiei de medic de medicină umană, dar şi celei de medicină veterinară.

Sursa: Adevarul.ro


DISTRIBUIE PE FACEBOOK
Loading...