DISTRIBUIE PE FACEBOOK

„Suntem într-un moment în care e acea pantă lină de care vorbeam, dar, în schimb, vin şi trei zile, 1, 2 şi 3 mai, dar şi o perioadă în care lumea resimte nevoia unei relaxări, şi atunci trebuie gestionat foarte bine şi acest moment. Recomandăm, în continuare, distanţarea socială”, declara, la mijlocul săptămânii, ministrul Sănătăţii.

Nelu Tătaru spune că speră ca, în două-trei săptămâni, să vedem o scădere a numărului de cazuri şi a numărului de decese. „Un focar necontrolat se duce spre o transmitere comunitară extinsă, spre o reaşezare a ceea ce a însemnat evaluarea pe care ne-am făcut-o până în acest moment. Dacă am fost într-un anumit registru până acum, am fost pentru că şi noi, şi populaţia civilă am ştiut să respectăm nişte reguli. Sperăm ca în următoarele două-trei săptămâni vom observa o scădere a numărului de cazuri noi, o scădere a numărului de decese, a numărului de cazuri în Terapie Intensivă, pentru că acestea sunt cele care pun probleme şi putem spera ca după 15 mai să putem gândi şi o relaxare. Dar până atunci nu vorbesc de relaxare, vorbesc de aceleaşi precauţii, de aceleaşi recomandări, izolare şi distanţare socială”, a completat Tătaru.

Relaxări graduale, acolo unde se poate Ministrul a adăugat că relaxarea se va face în momentul în care va exista un risc mic de transmitere în comunitate, dar şi că măsura se va lua la nivel regional.

„La momentul în care vom decide acea relaxare, va fi momentul în care considerăm că acel risc de transmitere în comunitate este mic. Nu neapărat să ne gândim că a dispărut. Trebuie să ne obişnuim ca pe perioada verii să avem ca şi vecin virusul. De aceea, o primă etapă de relaxare va cuprinde strict nişte libertăţi pe care le-am pus, să spunem, la urmă, când am impus acele restricţii.  Nu trebuie să gândim că, acolo unde avem zonă de carantină, vom ridica aceste restricţii Nelu Tătaru ministrul Sănătăţii

Nu mai există acea declaraţie pe propria răspundere, va fi liberă ieşirea, dar individuală sau în grupuri de până la trei persoane, vom purta mască şi mănuşi în spaţiile închise şi în transportul în comun.

Vom merge în magazine, dar, la fel, vom intra restricţionat. Vom ridica restricţiile în condiţiile în care vom observa că într-o anumită regiune, într-un anumit focar se poate face acest lucru. Nu trebuie să gândim că acolo unde avem zonă de carantină vom ridica aceste restricţii, nu”, a precizat Nelu Tătaru.

Unele zone rămân închise Şi aici sunt avute în vedere, în primul rând, comunităţi precum cele din municipiul Suceava (cu tot cu localităţile limitrofe Adâncata, Salcea, Ipoteşti, Moara, Şcheia, Pătrăuţi şi Mitocu Dragomirnei) sau din oraşul Ţăndărei, care au intrat în carantină şi au devenit zone închise, deja, prin Ordonanţele Militare 6 şi 7.  Sociologul Mircea Kivu spună că, în mod sigur, nu numai aceste zone vor rămâne cu restricţiile de circulaţie după 15 mai. „Vor mai fi astfel de zone în care s-au înregistrat focare şi în care situaţia poate scăpa de sub control cu foarte mare uşurinţă. Se vor avea în vedere mai mulţi parametri, pentru că numai cei statistici nu sunt suficienţi. Va fi o regulă generală de relaxare cu excepţii punctuale care vor fi decise de autorităţile de la Bucureşti, nu de cele judeţene”, este de părere sociologul.  Astfel, printre altele, ar mai putea fi avută în vedere menţinerea unor astfel de măsuri în unele zone din judeţele Arad şi Botoşani în care s-au cuantificat între 50 şi 99 de cazuri de COVID-19 la 100.000 de locuitori.

Citeste mai mult: adevarul.ro


DISTRIBUIE PE FACEBOOK
Loading...